The Traders' Den  

  The Traders' Den > Where we go to learn ..... > Technobabble
 

Notices

Technobabble Post your general Need for Help questions here.
Lossy or Lossless?
Moderators

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 2010-11-10, 11:01 PM
AudFellow AudFellow is offline
TTD VIP
284.03 GB/1.28 TB/4.62
 
Join Date: Sep 2007
Limiters?

I recently recorder something a bit hot, and it was the first time I've seen the limiter on my microtrack II kick in. The limiter on the microtrack appears to be active pretty close to 0 dB. I've done a litel work on recordings from other people where the limiter on their system appeared to hit around -6 dB (one didn't think he had his limiter on, but it sure looked like it). Having the lmiter running at -6dB may fool the taper, I'm not sure. It seems an odd level to have the limiter running. Fisrt, am I correct in this analysis, and second, any insight into why some recorders do that? Do they meter red at -6 dB so you know the limiter is active?

Just curious
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #2  
Old 2010-11-10, 11:33 PM
rspencer's Avatar
rspencer rspencer is offline
TTD Hoarder
TTD Staff
262.05 GB/271.31 GB/1.04
 
Join Date: Oct 2007
Location: the outer limits
Re: Limiters?

Not sure why, but -6dB is a common default setting for limiters in lots of software as well. Possibly to allow some headroom, as there may be transients that the limiter can't react quickly enough to catch.
__________________
My main list .... My masters

Quote:
Originally Posted by dcbullet View Post
Sometimes im dense.
Quote:
Originally Posted by dcbullet View Post
I hate not being a real man.
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #3  
Old 2010-11-11, 09:33 AM
AAR.oner's Avatar
AAR.oner AAR.oner is offline
TTD Staff
1.11 TB/1.41 TB/1.27
 
Join Date: Feb 2005
Location: Appalachia
Re: Limiters?

i'm not sure why they picked -6dB either, probly a throw back to analogue days...i know the limiter on my recorder still hits to just shy of 0dB when enabled [PMD671], altho i usually just set my levels manually

no matter, the levels on the meter should correspond with the levels on the recording...if not there's an issue with the recorder
__________________
TTD's Gear Lust Forum -- info & reviews on taping gear
The Basics of EQing
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
Reply

The Traders' Den > Where we go to learn ..... > Technobabble


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forums


All times are GMT -5. The time now is 07:13 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2004 - , TheTradersDen.org - All Rights Reserved - Hosted at QuickPacket
no new posts