The Traders' Den  

  The Traders' Den > Where we go to learn ..... > Technobabble
 

Notices

Technobabble Post your general Need for Help questions here.
Lossy or Lossless?
Moderators

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 2005-06-23, 01:11 PM
Pentastone Pentastone is offline
74.53 GB/59.40 GB/0.80
 
Join Date: May 2005
EAC and Nero StartSmart

Is their a difference between the two? Is one better than the other.

Thank you.
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #2  
Old 2005-06-23, 01:16 PM
pmonk's Avatar
pmonk pmonk is offline
510.95 GB/621.08 GB/1.22
 
Join Date: Nov 2004
Re: EAC and Nero StartSmart

For ripping - EAC (best program bar none)!!! Make sure you get the right offset correction for your drive (very important)

http://users.pandora.be/satcp/eacoffsets03.htm

For burning - I prefer Nero but EAC is also good as well as burrrn http://www.burrrn.net/temp/
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #3  
Old 2005-06-23, 01:45 PM
Pentastone Pentastone is offline
74.53 GB/59.40 GB/0.80
 
Join Date: May 2005
Re: EAC and Nero StartSmart

I notice when burning on Nero the slowest it will go is 4x

Is that still OK or should I try something else?

Thanks for the info!

Sorry for the dumb question but what is the difference between burning and ripping?
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #4  
Old 2005-06-23, 02:01 PM
Five's Avatar
Five Five is offline
TTD Staff
186.65 GB/588.32 GB/3.15
 
Join Date: Oct 2004
Location: Canada
Re: EAC and Nero StartSmart

burning is when you make a cdr.

ripping is when you take the audio from an "audio cd". An audio cd is the kind that can play in your boombox or car player.

You need to configure EAC, then it is best for reading and writing audio cds/cdrs (see link in my signature).

For data a lot of ppl like Nero, it came with my drive so I use it all the time for that.
__________________
Checksums Demystified EAC Config MakeTorrent WinAmp Config

Modern social theory casts a highly skeptical eye on any declaration that a group of persons is without conflict, and insists, on the contrary, that conflict is natural to groups, and even more, is essential to them. -Patrick Henry
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #5  
Old 2005-06-23, 03:57 PM
Pentastone Pentastone is offline
74.53 GB/59.40 GB/0.80
 
Join Date: May 2005
Re: EAC and Nero StartSmart

I only have been burning from cdr to cdr using Nero. It already came installed on my PC. Is that sufficient for the "pro" traders out there? I noticed when using Nero I can burn no slower than 4x. I sometimes see on trading rules that they want them burned at 2x or less. Which led me to believe I might try something else.

Thanks!
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #6  
Old 2005-06-23, 05:07 PM
Five's Avatar
Five Five is offline
TTD Staff
186.65 GB/588.32 GB/3.15
 
Join Date: Oct 2004
Location: Canada
Re: EAC and Nero StartSmart

things have changed for the better...

around 5 years ago everybody was doing audio cdr trades. when you copy cdr to cdr with nero the copy is not identical (this has been proven). you also can't verify like with a data cdr (altho there are ways to verify nero doesn't provide them). So each audio cdr copy adds a generation just like a cassette. It is generally a lot more perfect than an analog generation it still can add errors. Skips, clicks, even tracks that won't play all the way thru (or at all). I know firsthand because I collected a couple hundred audio cdrs back then and a bunch of them have the problems I listed above. So since I don't like getting music with glitches, I do my utmost to avoid making imperfect copies.

etree.org invented a system of keeping music bit-perfect and set the standards for trading perfect copies of audio. All the "trading" sites adopted their system with little variations reflecting the personalities of each site admin & staff.

step one is very simple, start using EAC (offsets corrected) to copy shows. Follow the EAC link in my signature for all the info because you need to configure EAC. Once you get a few more FLAC sets you'll see how we do it not just at this site but also many others.
__________________
Checksums Demystified EAC Config MakeTorrent WinAmp Config

Modern social theory casts a highly skeptical eye on any declaration that a group of persons is without conflict, and insists, on the contrary, that conflict is natural to groups, and even more, is essential to them. -Patrick Henry
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #7  
Old 2005-06-23, 05:25 PM
Pentastone Pentastone is offline
74.53 GB/59.40 GB/0.80
 
Join Date: May 2005
Re: EAC and Nero StartSmart

Great! So I begin with this on your link?


*new* EAC & LAME Quickstart Manual - Get EAC and LAME up 'n running in 10 minutes
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #8  
Old 2005-06-23, 05:37 PM
Five's Avatar
Five Five is offline
TTD Staff
186.65 GB/588.32 GB/3.15
 
Join Date: Oct 2004
Location: Canada
Re: EAC and Nero StartSmart

You will want to extract to .wav. Generate a .log file and save that, too!

these are the important ones for getting started:
http://users.pandora.be/satcp/eac01.htm#-
http://users.pandora.be/satcp/eac02.htm#-
http://users.pandora.be/satcp/eac03.htm#-
http://users.pandora.be/satcp/eac07.htm#-


then these are the super-important ones explaining what offsets are and how to configure EAC for 100% accuracy:
http://users.pandora.be/satcp/eacoffsets00.htm#-
http://users.pandora.be/satcp/eacoffsets02.htm#-
http://users.pandora.be/satcp/eacoffsets03.htm#-


It takes a couple hours but it is absolutely worth it.
__________________
Checksums Demystified EAC Config MakeTorrent WinAmp Config

Modern social theory casts a highly skeptical eye on any declaration that a group of persons is without conflict, and insists, on the contrary, that conflict is natural to groups, and even more, is essential to them. -Patrick Henry
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #9  
Old 2005-06-23, 08:03 PM
Pentastone Pentastone is offline
74.53 GB/59.40 GB/0.80
 
Join Date: May 2005
Re: EAC and Nero StartSmart

On the EAC options general tab it is recommended to disable power down computer and restart computer. The general tab isn't allowing me to do so. It's either I pick power down computer or restart computer. Which one do I pick?

Thanks!!!
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #10  
Old 2005-06-23, 08:12 PM
Ted Ted is offline
You are TOO
2.08 GB/7.38 GB/3.55
 
Join Date: May 2005
Re: EAC and Nero StartSmart

I believe that only refers to "when" you use the power down/restart option. I haven't used EAC yet, but I'm thinking somewhere in there for the rip or burn process (or both), it'll ask you if you want to enable the program to either shut down or restart after the burn/rip process is finished. The choice you have in the General tab is probably to tell the program, when the shut down/restartfeature enabled, exactly what you want the program to do.

I hope that makes sense. I don't currently have a CD drive installed to check it out.
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #11  
Old 2005-06-23, 08:29 PM
Pentastone Pentastone is offline
74.53 GB/59.40 GB/0.80
 
Join Date: May 2005
Re: EAC and Nero StartSmart

Mmmm... kinda. I'm still not sure as to leave the power down computer enabled or the restart computer enabled. The way it's set up it has to be one or the other. I have Eject CD after extraction disabled.
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #12  
Old 2005-06-23, 08:36 PM
Ted Ted is offline
You are TOO
2.08 GB/7.38 GB/3.55
 
Join Date: May 2005
Re: EAC and Nero StartSmart

Go through the steps to do a test rip or burn and see if you have the option to enable/disable shut down/restart. If you do, then the two options on the General tab refer to when that burn/rip option is enabled. I hope that made it more clear. I've seen simliar set-ups before, it's just that I can't explain it clearly - especially when you're unfamiliar with the program and I can't check it out because I don't have the drive installed. EAC won't let me "go through the motions" without a drive.

I noticed on the Tools/Write-CDR menu option, when you click it, there is an "Options" button. It may be there that the option box I refer to is located. The "Options" box is grayed out for me, as well as most of the menu choices, so I can't give more info than that.

EDIT: Maybe another way to put it would be: Somewhere on a page in EAC, there will be a check box that will say something to the effect of, "Check here if you want EAC to shut-down/restart after finishing the burn/rip process.

IF that check box is checked, EAC will do whatever it is that you chose on the General tab. If it is not checked, what you chose on the General tab will be irrelevent.

That's about the best I can explain how I "think" it works. Go through the motions, as I said, and read all options you get and look for something that seems to fit in with what I said. If it still doesn't make sense, maybe someone who knows will be by soon to help. I'm just trying to get you going sooner

Last edited by Ted; 2005-06-23 at 08:42 PM.
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #13  
Old 2005-06-23, 08:51 PM
AAR.oner's Avatar
AAR.oner AAR.oner is offline
TTD Staff
1.11 TB/1.41 TB/1.27
 
Join Date: Feb 2005
Location: Appalachia
Re: EAC and Nero StartSmart

Quote:
Originally Posted by Ted
IF that check box is checked, EAC will do whatever it is that you chose on the General tab. If it is not checked, what you chose on the General tab will be irrelevent.

it doesn't really matter...i think mines set to "Power Down"...it only does this when you enable the power down option during extraction...
__________________
TTD's Gear Lust Forum -- info & reviews on taping gear
The Basics of EQing
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #14  
Old 2005-06-23, 09:27 PM
Pentastone Pentastone is offline
74.53 GB/59.40 GB/0.80
 
Join Date: May 2005
Re: EAC and Nero StartSmart

I just went ahead and left it on the "Power down" option.

Now on the "Interface" tab it is recommended that I enable "Installed external ASPI interface". Currently the "Native Win32 interface for Win NT & 2000" is enabled and it is not allowing me to enable the correct one. What should I do???

Thanks for everything!
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #15  
Old 2005-06-23, 09:38 PM
AAR.oner's Avatar
AAR.oner AAR.oner is offline
TTD Staff
1.11 TB/1.41 TB/1.27
 
Join Date: Feb 2005
Location: Appalachia
Re: EAC and Nero StartSmart

i think it says you can download the external ASPI from ??? website [should say on the tab]...try that first...

if not you might want to save all yer settings and then try re-installing EAC...i never had this problem, so i'm just surmising on this
__________________
TTD's Gear Lust Forum -- info & reviews on taping gear
The Basics of EQing
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
Reply

The Traders' Den > Where we go to learn ..... > Technobabble

Similar Threads
Thread Forum Replies Last Post
Nero 7 Ultra Help - Nitro89 Technobabble 8 2007-06-19 04:23 PM
more nero bs.... - chewie420 Technobabble 27 2007-03-07 08:14 PM
plugins for nero - superkeener Technobabble 4 2006-02-08 08:13 AM
nero help! - Swifty Technobabble 3 2005-06-28 08:49 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forums


All times are GMT -5. The time now is 06:41 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2004 - , TheTradersDen.org - All Rights Reserved - Hosted at QuickPacket
no new posts