The Traders' Den  

  The Traders' Den > Where we go to learn ..... > Technobabble
 

Notices

Technobabble Post your general Need for Help questions here.
Lossy or Lossless?
Moderators

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 2005-11-01, 09:25 PM
bigwurock's Avatar
bigwurock bigwurock is offline
stupid monkey
693.59 GB/1.07 TB/1.58
 
Join Date: Apr 2005
Dazzle or Firewire..help with making dvds..

it seems my ending dvds are alittle fuzzy than my master mini DVC tapes..i am going this way to make the dvds.......
my camcorder>Dazzle>USB port
will i lose quality here..i don't have a firewire port...do you get better quality with a firewire connection...also i am using sony vegas 6....

Last edited by bigwurock; 2005-11-01 at 10:23 PM.
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #2  
Old 2005-11-01, 10:11 PM
sadu sadu is offline
789.83 GB/484.60 GB/0.61
 
Join Date: Jun 2005
Re: Dazzle or Firewire..help with making dvds..

was wondering that too!
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #3  
Old 2005-11-01, 11:01 PM
diggrd's Avatar
diggrd diggrd is offline
1.10 TB/1.70 TB/1.54
 
Join Date: Nov 2004
Location: SWNH
Re: Dazzle or Firewire..help with making dvds..

Some good reading on this subject HERE although it deals more with the digital realm. What you need is a way to A/D without quality loss. I doubt you can match the quality of your master analog tapes without using a good quality capture card.
__________________
DEMONROAST
LIST
Scene of a Perfect Crime


Quote:
Originally posted by frankenberry
anybody else who decides to call me a fuckhead troll newbie (you know who you are) should be made to listen to phish bootleg taped by a '73 led zeppelin taper
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #4  
Old 2005-11-02, 03:37 AM
yeltzin_4
0.00 KB/0.00 KB/---
 
Re: Dazzle or Firewire..help with making dvds..

Quote:
Originally Posted by bigwurock
it seems my ending dvds are alittle fuzzy than my master mini DVC tapes..i am going this way to make the dvds.......
my camcorder>Dazzle>USB port
will i lose quality here..i don't have a firewire port...do you get better quality with a firewire connection...also i am using sony vegas 6....
You will lose quality if you use USB to transfer your video. USB was not designed to transfer high quality video. Installing a Firewire card is the simplest way to transfer footage from your DV camera, it will also ensure that you don't lose any quality during the transfer.
A firewire DV transfer will consume about 13 gig an hour. Any Firewire card will be fine as long as it is OCHI compliant (and they all are...)
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #5  
Old 2005-11-02, 06:38 AM
bigwurock's Avatar
bigwurock bigwurock is offline
stupid monkey
693.59 GB/1.07 TB/1.58
 
Join Date: Apr 2005
Re: Dazzle or Firewire..help with making dvds..

OK that sounds like the best rout to go....what do i do for VHS tapes then...run the VHS to my camcorder then use my firewire out of my camcorder..??
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #6  
Old 2005-11-02, 08:36 AM
yeltzin_4
0.00 KB/0.00 KB/---
 
Re: Dazzle or Firewire..help with making dvds..

Yep. You can use your video camera to convert VHS to DV-AVI if it has the 'pass through' feature. You simply plug the output from your VHS (RCA or SVideo cables) into your video camera and connect your video camera to your PC with a firewire cable. Some of the lower end models don't have this pass through feature and with some cameras you may need to enable the feature through the video camera menu system.
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #7  
Old 2005-11-02, 05:09 PM
bigwurock's Avatar
bigwurock bigwurock is offline
stupid monkey
693.59 GB/1.07 TB/1.58
 
Join Date: Apr 2005
Re: Dazzle or Firewire..help with making dvds..

Quote:
Originally Posted by yeltzin_4
Yep. You can use your video camera to convert VHS to DV-AVI if it has the 'pass through' feature. You simply plug the output from your VHS (RCA or SVideo cables) into your video camera and connect your video camera to your PC with a firewire cable. Some of the lower end models don't have this pass through feature and with some cameras you may need to enable the feature through the video camera menu system.

does anyone know if the Canon ZR-40 has the "pass through" feature...i can't seem to find my owners manual anywhere.
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #8  
Old 2005-11-02, 05:23 PM
bigwurock's Avatar
bigwurock bigwurock is offline
stupid monkey
693.59 GB/1.07 TB/1.58
 
Join Date: Apr 2005
Re: Dazzle or Firewire..help with making dvds..

i did find out that when i was using the dazzle, it was one of the lower end for video capture...was using Dazzle Video Creator 80...which i can't remember the specs but i guess it records with less quality than a VCR....so now i am off to get a firewire card...and also may pick up a higher quality Dazzle for VHS.....wait until i see if my camcorder has the pass through first...
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #9  
Old 2005-11-02, 05:51 PM
yeltzin_4
0.00 KB/0.00 KB/---
 
Re: Dazzle or Firewire..help with making dvds..

Quote:
Originally Posted by bigwurock
does anyone know if the Canon ZR-40 has the "pass through" feature...i can't seem to find my owners manual anywhere.
Yep, the Canon ZR-40 does have the analog pass through feature.
http://www.camcorderinfo.com/content...s_02_02_02.htm
http://www.mediacollege.com/equipmen...a/zr/zr40.html
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
  #10  
Old 2005-11-02, 06:04 PM
saltman's Avatar
saltman saltman is offline
opposite of moderate
TTD Staff
471.23 GB/591.81 GB/1.26
 
Join Date: Dec 2004
Re: Dazzle or Firewire..help with making dvds..

drop the dazzle and buy a $15 dollar firewire card.

http://www.videohelp.com/comparison.htm

as you'll see in the link above... dv is about 5 times higher bitrate than dvds.
hence your quality loss..... make sure you render your video and audio sep.
make sure dvdarchitect doesn't rerender your video... and you're all set.
__________________
We all see only that which we are trained to see.
Reply With Quote Reply with Nested Quotes
Reply

The Traders' Den > Where we go to learn ..... > Technobabble

Similar Threads
Thread Forum Replies Last Post
Making a DVD Help - KevinTH Technobabble 2 2009-02-07 04:22 PM
DAT to Mac - Can I use a Firewire input? - pagekeys Technobabble 1 2006-12-22 06:18 AM
Just making sure... - nkramar78 Technobabble 8 2005-11-22 11:37 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forums


All times are GMT -5. The time now is 10:43 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2004 - , TheTradersDen.org - All Rights Reserved - Hosted at QuickPacket
no new posts